Laat ik beginnen met een definitie. Een infographic is een verzameling van beelden, diagrammen en minimale tekst dat hiermee een begrijpbaar overzicht geeft van een onderwerp. Een plaatje bij een praatje is het dus niet. Dat noem je een illustratie. Juist de combinatie van beeld, tekst en data maakt het een informatieve grafische vertaling.
Dat de termen ‘illustratie’ en een ‘infographic’ vaak door elkaar worden gebruikt, merk ik als vormgever vaak in de praktijk. Niet elke tekst leent zich namelijk voor een mooie vertaling naar infografische weergave. Om de tekst dan toch visueel te maken creëer ik dan vaak een icoon of illustratie die de hoofdlijn van de tekst symboliseert. Maar dan wordt het dus een plaatje bij het praatje.
Ook komt het voor dat de input bijvoorbeeld een staafdiagram is en dat daar een begeleidende tekst wordt toegevoegd. Ook dat is in essentie dus geen infographic.
En dan heb je nog de klantvraag om een beknopt overzicht te maken van een bepaald onderwerp waarin de highlights op een grafisch verantwoorde manier in huisstijl weergegeven dienen te worden. Ook dat is geen infographic, maar eerder een factsheet.
Het klinkt misschien alsof dit een oproep is om de juiste terminologie te handhaven voor verschillende creatieve middelen. En ergens is het dat ook. Het is namelijk goed om de verschillen te weten, zodat verwachtingen over de visuele output vroegtijdig gemanaged kunnen worden. Bij de intake van een opdracht brengen we dit dan ook altijd ter sprake.
De waarde van een infographic zit hem in de beeldende verduidelijking van soms best wel complexe data. Tekst en cijfers lenen zich immers niet zo goed om meteen er iets bij voor te kunnen stellen. Zet je deze echter in een visuele context, dan is in één oogopslag duidelijk wat het verband is. Ons brein slaat visuele informatie immers veel beter op dan gesproken of geschreven taal.
De uitdaging voor mij als grafisch vormgever is om met minimale tekstuele uitleg een zo duidelijk en helder mogelijke boodschap over te dragen met een infographic, waarbij het totaalplaatje en de verbanden tussen de data het complete verhaal gaan vertellen. Dit vraagt inlevingsvermogen en consistentie in de beeldentaal. En het is goed om het doel van de uiting van tevoren duidelijk te hebben, zodat de juiste data en tekst aangeleverd worden en het resultaat de boodschap in zich heeft die overgebracht moet worden.