Een gesprek tussen een grafisch ontwerper, tekstschrijver en een projectmanager.
Chatten over technologie, wetenschap, literatuur of gewoon een informeel gesprek voeren. De wereld van ChatGPT staat voor je klaar. Dat geeft de online AI-tool tenminste zelf als antwoord op de vraag (= prompt): ‘schrijf een intro voor een blog over ChatGPT’. In hoeverre is dit geavanceerde taalmodel een kans of bedreiging voor creatieve beroepen? Het antwoord op die vraag is volgens Staet van Creatie en Tussen Taal & Tekst nog niet zo klip en klaar.
Ardwin: “We weten het allemaal nog niet zo goed, volgens mij. Wat ChatGPT precies is en kan. Maar vergis je niet: na de komst van internet, lijkt dit de eerstvolgende revolutie. Het gaat veel verder qua technologie en impact dan andere platforms als Facebook en Google.”
Jeske: Je merkt dat het steeds meer klanten bezighoudt en dus wil ik erover mee kunnen praten. Van leren en kijken hoe anderen het inzetten, zodat het me niet meer verbaast.
Natasja: Ik moet bekennen dat ik geen ‘early adapter’ ben als het gaat om technologie. Maar omdat steeds meer opdrachtgevers erover beginnen, vind ik dat ik er toch eens in moet duiken.
A: “Oh, dat vind ik wel leuk om te horen hoe dat is gegaan. Ik heb zelf ook al wat getest.”
N: Ik wilde een tekst van drieduizend woorden inkorten naar duizend. Nou, daar ben ik zelf dan toch snel wat uren mee bezig. Maar ChatGPT had in een paar tellen de tekst ingekort. Toen ik het daarna las, moest ik er nog wel met de stofkam doorheen. Niet alle zinnen liepen lekker en soms vond ik dat hij niet de juiste essentie uit de zin had gehaald. Maar goed, het scheelde toch veel tijd.
A: “Je kunt de prompt daarop natuurlijk verder verfijnen. Dan hoef je die laatste slag misschien ook niet meer te doen. Dat vind ik het interessante eraan: hoe leer je de juiste commando’s geven? Ik vroeg bijvoorbeeld: ‘Geef me vijf grafische redesign tips voor website A in vergelijking met website B.’ Dan krijg je dus allerlei tips over onder meer visuele hiërarchie, kleurstelling en typografie. Ik stond daar best van versteld.”
J: Maar als ik dan kritisch ben, is dat vrij algemene informatie. Die kennis hebben wij zelf al in huis.
A: “Ja, je zou een nieuwe prompt kunnen maken wat je dan met bijvoorbeeld die kleurstelling moet doen. Maar het kan ook gewoon een hulpmiddel zijn om te kijken of je overal aan hebt gedacht. En AI biedt mogelijkheden met beeld. Soms zoek ik een heel specifiek plaatje. Bijvoorbeeld een persoon, met typerende of combinaties van kenmerken, die je niet zomaar in een databank vindt. FireFly van Adobe genereert zo’n plaatje, zelfs in de gewenste stijl. En er worden heel veel tools gebouwd bovenop ChatGPT, die straks beeld kunnen genereren.”
N: Wow, dat dat kan. Ben je dan niet bang dat AI je werk overneemt op termijn?
A: “Nee, ik denk eerder dat onze rol verandert. Het bedenken van de juiste prompt voor het beste resultaat. Het voelt als vroeger, toen we nog code klopten in MS-DOS, een van de eerste besturingssystemen van computers. Uiteindelijk kwam daar een gebruiksvriendelijke userinterface omheen. Dat is nu ook aan de hand. Denk ik…”
N: Maar uiteindelijk krijg je een resultaat, gebaseerd op antwoorden die al eerder zijn gegeven. Dus wat maakt zo’n ontwerp of tekst dan uniek, vraag ik me af.
J: Eens, je hebt altijd nog ‘human intelligence’ nodig om ‘artificial intelligence’ mogelijk te maken. En laten we niet vergeten dat ChatGPT slechts een van de vele vormen van AI is.
N: Ik denk dat het voor sommige teksten echt wel een oplossing of aanvulling kan zijn. Bijvoorbeeld als je beschrijvende documenten, zoals een gebruikshandleiding, maakt. Maar als je iemand interviewt over zijn dagelijkse werk, breng je daar nuance en persoonlijkheid in aan. Dat zie ik ChatGPT nog niet zo snel doen.
J: Precies, die creativiteit in tekst en vorm maakt het verschil. Hoe jij dat bijvoorbeeld in perfecte zinnen weet te vangen, en Ardwin in een uniek ontwerp. We blijven uitgaan van onze eigen kracht en toegevoegde waarde.
A: “Ik zie het meer als hulpmiddel. Bijvoorbeeld om klanten te helpen mijn visuele idee voor zich te zien, nog voordat ik het echte ontwerp heb gemaakt.”
J: Of misschien wel als startpunt als je even geen inspiratie hebt. Waarbij het je op weg helpt naar een eigen uniek ontwerp. Dat idee waarop je voortborduurt, met een creatieve kettingreactie als gevolg. Inspiratie vind je tenslotte overal, ChatGPT is er daar een van.
A: “Kijk, iedereen kan natuurlijk iets invoeren. Het gaat er straks om dat wat je erin stopt het beste resultaat oplevert. Daar zit nog steeds een menselijke factor. Op Instagram zijn al allerlei AI-clubjes, op brancheniveau. Om samen te ontdekken en ervaringen te delen wat het ons gaat brengen. Want ik denk dat we over drie jaar ‘flabbergasted’ zijn.”
Leuk feitje: de titel is gegenereerd door ChatGPT na het ingeven van de ‘prompt’: bedenk drie creatieve titels voor dit artikel.